<< Back to News & Events updates

”Du och jag har ansvar för yogan”

Estelle Nordenfalk
”Du och jag har ansvar för yogan”

Vem ska jobba som yogalärare och vad ska den lära ut? Och vad har vi alla för ansvar? Estelle Nordenfalk funderar och ger svar.

Idag ser marknaden för lärare mycket annorlunda ut än för bara några år sedan. Det poppar upp utbildningar överallt och arbetstillfällena verkar ju faktiskt finnas om syftet med utbildningen är att börja undervisa, vill säga.

Några väldigt enkla inledande tips skulle jag vilja ge som mer handlar om arbetet som lärare – som en kollega och frilansare.

Att arbeta som frilans, vilket hela branschen bygger på, innebär att du ena dagen har en arbetsgivare och nästa dag kanske en annan. Det är en ganska utmanande arbetssituation och man behöver förstå att man representerar just den studio man för närvarande jobbar på, även om man arbetar på en annan samma eftermiddag. Man bör vara insatt i studions grundvärderingar och kunna stå för dem eftersom en professionell lärare är en god ambassadör, är med och bidrar till helheten och man ser inte heller andra lärare som konkurrenter.

 Vare sig du yogar mycket eller lite så händer det något inombords, yogans effekter är kraftfulla och påtagliga. När en elev upplever dem är det vanligt att han eller hon vill tillskriva sin lärare det som sker inombords.

Estelle Nordenfalk

Man är påläst och vet hur nivåerna på klasserna är indelade, man är väl förberedd och respekterar start- och sluttid på klasserna.

Som studio ser man till att ha ordentliga avtal. En policy för hur man hanterar löneutbetalningar och information om schemaläggning, till exempel hur man hanterar tomma klasser och hur man informerar om förändringar i schemat. Studion bör också vara tydlig med om man förväntas städa av rummet efter klass, pricka av elever eller samla in biljetter eller på annat sätt vara en del av verksamheten utöver undervisningsinnehållet.

Det här är mer basic men som ändå poängterar vikten av att förstå och respektera båda parters insats för att det ska bli så bra som möjligt.

De mer komplexa frågorna som man kan ställa sig är varför man vill bli yogalärare och vad det egentligen är man lär ut. De frågorna tycker jag är viktiga, inte minst för att man som lärare behöver ha en stabil grund att stå på, inte bara utbildningsmässigt utan också på ett personligt plan eftersom yrket många gånger är mycket utmanande.

Man brukar ju säga att det inte är dina 200 timmar från din ”teacher training” utan dina 2000 timmar på mattan som är vad du delar med dig av i klassrummet.

Yogayama beskriver vi våra lärare så här: ”Teachers who love what they do, as well as practice what they preach”.

Kanske det är den allra viktigaste insikten som lärare att förstå – practice what you preach, lev som du lär.

Vill man gå på djupet med de här frågorna kan man ju fundera över om längtan efter att undervisa är för att det är en väg mot dharma – sanning, eller om det är en väg mot att boosta sitt ego. Att vara lärare kan nämligen tillfredsställa båda dessa vägar.

Jag har lyft detta förut och tycker att det är viktigt att fortsätta att prata om det: relationen mellan lärare och elev. Vi har alla – studios, lärare och elever – ett ansvar att se till att den relationen är sund.

Det pågår många diskussioner i branschen både här och internationellt om hur centralt det är för en lärare att vara grundad i sig själv och sin praktik för att kunna förmedla yoga och man ser med oro hur ofta relationen lärare/elev utnyttjas, jag har sett många osunda sådana relationer under åren.

Som ni säkert har uppmärksammat finns det många intressanta tidningsartiklar i ämnet. Vi har läst om de olika skandalerna inom yogavärlden under årens lopp och nu senast i New York Timesen mycket bra artikel – Yoga Teachers Need A Code Of Ethics, läs den gärna.

Det som kan tilläggas till dessa artiklar tycker jag är att det ofta tas upp sexuella närmanden eller anspelningar, men lika vanligt är det att elever utnyttjas på andra sätt, enligt mina erfarenheter. Det är så vedertaget att sexuella närmanden är fel, och de är lättare att känna igen än andra typer av övergrepp, så just därför behöver man uppmärksamma också när utnyttjanden sker på andra sätt.

Så – vad är det egentligen som händer? Vare sig du yogar mycket eller lite så händer det något inombords, yogans effekter är kraftfulla och påtagliga. När en elev upplever dem är det vanligt att han eller hon vill tillskriva sin lärare det som sker inombords. Eleven drar slutsatsen att det är läraren som får en att känna allt detta.

I det läget är det oerhört viktigt att läraren inte faller för den otroligt härliga egotrippen som serveras utan istället låter eleven sakta men säkert förstå att det är något som sker inom dem och på så sätt växer eleven gradvis.

För att som lärare klara av det här behöver du här din grundning, annars blir det för svårt och för frestande. Vad som då istället påbörjas är en relation som bygger på att eleven vill få lärarens gunst. Jag har varit på så många sådana klasser, sett så många sådana relationer, mått dåligt över elevers inlägg i sociala medier där de ”hyllar” sin lärare på ett smörigt och underdånigt sätt, blivit än mer förvånad när den läraren går in och ”likar” istället för att jobba med eleven i motsatt riktning. Jag har tagit bort sådana lärare från oss och haft många arga elever till följd av det.

Det är varje seriös studios ansvar att uppmärksamma detta, tycker jag, för på en studio ska eleverna kunna känna sig trygga, det är vår uppgift gentemot eleverna och inte minst i respekt för yogans tradition.

Läs mer på YOGAFORDIG.NU

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

14th

  • Course
  • Stockholm

Sekvensering

starts on Feb 14
more

7th

  • Course
  • Stockholm

Yin Yoga – Grundkurs

starts on Mar 7
more

10th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Oct 10
more

14th

  • Course
  • Stockholm

Linjering och assistering

starts on Nov 14
more
Sara Gransröm-Powiecki. Fotograf: Hannah Hedin.

6th

  • Course
  • Stockholm

Pedagogik och effektiv kommunikation

starts on Dec 6
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar